Čudesna živa ograda 2, žbunjevi, žbunjevi kao ograda Sađenje

Sađenje sadnica se vrši pre početka vegetacije, kada se priroda budi (marta meseca), ili krajem oktobra i početkom novembra (posle prvih mrazeva), kada već biljka spava tj. vegetacija se uspori.

Biljke šaljemo kupcima već orezane. To je važno zbog toga što oni tako neće žaliti da je još malčice skrate i postignu onu redukovanu visinu orezane biljke od 10 cm.

Biljke sađene ujesen, pripremaju se posebno, jer ćelijski sokovi biljke mogu eventualno da izbiju u ravni reza, pa biljka dobija zaptivku od voska zlatnožute boje, koja štiti od mraza, pa je zato i zovemo Čudesna živa ograda 2 sa zlatnim vrhom.

Ukoliko početkom jeseni nemate vremena da svaku biljku zasadite na svoje mesto, onda ih jednostavno sve zatrpajte u jedan jarak »»»

Prilog za sađenje:

po 20 cm u jedan red

Ili, za još lepši i gušći izgled treba ih saditi u dva reda, s tim da 8 do 9 biljaka ćini dupli red i formira čudesno žbunje.

Uzimajući u obzir da je jesenja sadnja posle prvih mrazeva, celishodno je jarak za sadnju na vreme pripremiti (30-40 cm dubok i isto toliko širok)

1. Korene treba dobro potopiti u vodu na 24 sata da bi primili u sebe dovoljno vlage.

2. Zemlju koju smo izvadili kopanjem jarka, treba pomešati sa tresetom ili kompostom, a ukoliko je zemljište teško, glinasto, treba ga mešati sa peskom.

3. Spustimo biljku u jarak, pokrijemo korene zemljom, koju treba polako utabati dok ne očvrsne i dok biljka ne stoji uspravno.

Ideja: postavite agrofoliju tzv. ŽbunTex-prostirku neposredno na tlo ispod nadzemnog dela biljke, štitiće okolinu sadnice od korova, vlažnost zemljišta će biti više očuvana, a samim tim i biljka će brže rasti.

Nega

Rano u proleće, biljka se mora odseći na oko 10- 15 cm iznad površine zemlje, da se stabljika što više granala.

Za vreme zalivanja, biljka veoma brzo raste, zato tokom leta barem 4-5 puta treba skratiti na polovinu duge, izrasle grane. Tokom jeseni to treba još jednom ponoviti, a na kraju jeseni zaseći ih da budu jednake visine.

Tokom prve godine ne treba dozvoliti da narastu više od 1-1,5 m i moramo da pazimo da budu podjednako guste.

Tokom proleća druge godine možemo da pustimo da narastu čak i do 2 metra, a pošto tu visinu postignu veoma brzo, vec tokom proleća možemo da ih oblikujemo po želji.

Čudesna živa ograda 2 © 2013